Mona Ersare och andra singer-songwriters

Mona Ersare inspirerades av Mraz och Cash

Mona Ersare utbildades på Nordiska visskolan i Kungälv. Hon har turnerat runt om i landet och sjungit på bibliotek, hembygdsgårdar, kaféer och visfestivaler. På vägarna blev hon inspirerad att skriva på engelska vilket resulterade i ”Crack it, heal it, sing it”. I musiken hittar man en blandning av folkmusik, pop och visor.

På Spotify har Mona Ersare en låt till allmän beskådan – ”Blundar”. Bland hennes publika spellistor återfinns ”Happy songs”, ”Världsmusik dans”, ”yogastämning rytmisk”, ”Mjuka gitarrtoner Mona”, ”Julsånger”, ”Meditationer” och ”Lugna kvällslåtar”. Spellistorna vittnar om att Ersare har stort intresse för meditation.

Singer-songwriters som Jason Mraz, Johnny Cash och Tracy Chapman har inspirerat Mona Ersare till att skriva och sjunga, säger hon själv. Hon tillhör en sällsam skara som inspirerats av både popsnöret Mraz och legenden Cash, likheterna artisterna emellan är inte många. Förutom det faktum att båda är musiker.

Jason Mraz slog igenom med dunder och brak 2008 med monsterhiten ”I’m yours” på albumet ”We sing. We dance. We steal things”. Det visade sig att låten blev en större succé än albumet – och ”I’m yours” är vad människor kommer ihåg av albumet. Förutom Mona Ersare som hittade en djupare mening i albumet.

Mannen i svart, Johnny Cash, har skrivit låtar som ”Folsom Prison Blues” och ”I walk the line”. Mona Ersare må vara ensam om att inspireras av Jason Mraz, men Cash delar hon med många fler. Rolling Stone placerar Cash på 31:a plats när man rankar tidernas främsta artister. Jason Mraz kom aldrig på tal när man sammanställde listan.

Tracy Chapman är en prisad musiker. Många anser ändå att hon är underskattad hos den breda massan. Förutom låtarna ”Fast car” och ”Talking bout a revolution” är hon uppskattad för sin sånglyrik och sitt politiska engagemang, hon har bland annat insamlat pengar till antiapartheidrörelsen. Chapman är en sann källa till inspiration.

mona ersare